Top technologie trends voor 2014

Top technologie trends voor 2014

Gartner heeft in een recente publicatie de technologie trends voor 2014 vastgesteld naar aanleiding van hun jaarlijkse onderzoek naar technologie trends die impact zullen hebben op gebruikers, organisaties en de IT markt als geheel. Voor 2014 voorziet Gartner de groeiende samenhang van krachten tussen Mobiel, Social platforms, Cloud en Informatie.

Verscheidenheid in mobiel

Gartner geeft aan dat er zoveel verscheidenheid in mobiele apparaten zit, dat organisaties zich zullen moeten afvragen hoe ze dit gaan toepassen en managen in hun eigen bedrijfsvoering. Zeker nu de diverse platforms (zoals Android, Apple, Windows) zich in steeds sneller tempo ontwikkelen. Hoe deze ontwikkelingen gemanaged moeten worden in de zin van BYOD (Bring your own device), en de combinatie van flexibiliteit met confidentialiteit en privacy zal het belangrijkste vraagstuk worden.

Mobiele apps en applicaties

Verwacht wordt dat ontwikkelbedrijven applicaties steeds meer met behulp van HTML5 zullen gaan ontwikkelen. Gartner suggereert dat Apps groter zullen worden en applicaties juist kleiner maar dat ze uiteindelijk allemaal multi-platform ontwikkeld zullen worden.

The Internet of Everything

Gartner verwacht dat 4 gebruiksmodellen de kop op zullen steken:

– Beheer (Manage)

– Oplossingen te gelde maken (Monetize)

– Bediening/Gebruik (Operate)

– Uitbreidingsmogelijkheden (Extend)

Bovenstaande zaken kunnen toegepast worden op mensen, dingen, informatie en plaatsen, hiermee wordt “The internet of Things” opgevolgd door “The Internet of Everything”.

Hybride IT en Cloud Computing

Gartner verwacht dat het samenbrengen van Personal en externe Private clouds essentieel zal worden en ziet een rol voor de IT afdelingen van grotere bedrijven als Cloud Services Broker.

Cloud/Client architectuur

Met toenemende mogelijkheden en capaciteiten van mobiele apparaten zal er meer gevraagd worden van de infrastructuur. Gartner verwacht dat hierdoor meer hogere niveaus zullen ontstaan van “server-side computing” (taken die worden uitgevoerd door een server in plaats van door een client computer) en data opslag.

Het tijdperk van Personal Cloud

Omdat er meer behoefte ontstaat naar persoonlijke cloud oplossingen zullen meer services beschikbaar komen en wordt het concept van devices verlaten. Het type apparaat dat men heeft zal steeds minder belangrijk worden.

Software defined anything

Dominante leveranciers in een bepaalde sector van een infrastructuur-type kunnen ervoor kiezen niet aan vuistregels te voldoen die marges vergroten en competitief zijn, maar eindklanten laten profiteren van eenvoud, mogelijkheden tot kostenverlaging, en de mogelijkheid voor consolidatie.

Web-Scale IT

Gartner verwacht dat de grotere Cloud providers zich zullen herberaden op de wijze waarop zij nu IT leveren en hoe ze dat in de toekomst willen gaan doen. Gartner oppert dat iT organisaties zich zouden moeten spiegelen aan de processen, architecturen en activiteiten van deze cloud leidende organisaties.

Smart Machines

Gartner voorziet dat slimme machines het consumeren zullen laten toenemen nadat grotere bedrijven meer zullen aanschaffen. Denk hierbij aan:

– Intelligente personal (digitale) assistenten

– Slimme (digitale) adviseurs

– Vooruitstrevende wereldwijde industriĆ«le systemen

– Zelfdenkende voertuigen

3-D printen

Men verwacht dat de groei van 3-D printers het komende jaar doorzet naar 75% en naar 200% in 2015. Gartner verwacht dit op basis van afnemers die aangeven dat men kosten hiermee kan verlagen dankzij prototyping, korte productietijd en verbeterd design.

Afsluitend

Hoewel Gartner bovenstaande verwacht is uiteraard niet gezegd dat dit ook daadwerkelijk allemaal zal gaan plaatshebben. Wat ik wel verwacht is dat de technologie behoorlijke hard zal voortgaan gebaseerd op Cloud oplossingen, dat mobiele apps een steeds belangrijkere rol gaan spelen op multi-platforms en dat oplossingen uiteindelijk multi-device en multi platform zullen zijn. Uiteindelijk blijven we met een enorme bult aan data-opslag zitten waarvan niet zo belangrijk meer is waar het staat, maar dat veel belangrijker gaat worden hoe we de voor ons relevante data daaruit gaan halen en kunnen benutten in onze dagelijkse bezigheden.

 

 

Comments are closed.