Samenwerken is niet altijd prettig

Samenwerken is niet altijd prettig

Binnen en buiten bedrijven zullen groepen mensen altijd samenwerken om een gezamenlijk doel te bereiken. De ICT sector, en met name de huidige Cloud ontwikkelingen, hebben dit samenwerken alleen maar eenvoudiger, efficienter en effectiever gemaakt. Maar mensen kunnen ook onderdeel uitmaken van meerdere groepen die op verschillende vlakken samenwerken. Dan kan het zelfs tegen je gaan werken.

Groupware

Collaboratie software, ook wel groupware genoemd, heeft tot doel samenwerken te vereenvoudigen en te zorgen dat iedereen op hetzelfde moment over dezelfde informatie beschikt. Daarnaast kan men plaatsonafhankelijk samenwerken aan verschillende documenten. Het versiebeheer is hierbij automatisch geregeld en door rechten kan bepaald worden wie wat mag in het systeem. Een uitkomst voor teams die niet altijd bij elkaar kunnen komen en toch op de hoogte blijven van wat er gebeurt. Dankzij Cloud Computing heeft deze vorm van samenwerken een enorme ontwikkeling doorgemaakt en zijn deze groupware oplossingen zeer veelzijdig geworden.

Mogelijkheden

Van collaboratie software zijn er vele te vinden, een willekeurige greep: Zoho, Huddle, Fabasoft, Sharepoint, Projectplace, SAP Streamworks en zo gaat het nog wel even door. De lijst is eindeloos aan het worden. In de vele mogelijkheden die deze groupware oplossingen bieden kleven tegelijkertijd ook nadelen. Zolang er met één groupware oplossing gewerkt wordt kan het inderdaad toegevoegde waarde zijn. Men hoeft maar op 1 groupware applicatie in te loggen en alle gegevens zijn beschikbaar van alle projecten. De praktijk wijst inmiddels anders uit. Er wordt in de Cloud industrie inmiddels op zoveel vlakken samengewerkt waarbij het niet altijd logisch of wenselijk is om iedereen met dezelfde groupware te laten werken. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfsgevoelige informatie die binnen die groupware besproken of geproduceerd wordt. Daarnaast wil iedere leverancier graag zijn eigen oplossing promoten en wordt vanuit die leverancier de oplossing gekozen die het best past bij het doel dat men wenst te bereiken.

Meerdere groepen

Onderdeel uitmaken van meerdere (project)groepen kan dan op enig moment inhouden dat je met drie of meer verschillende soorten groupware werkt. De data van de groupware oplossingen zijn doorgaans niet uitwisselbaar door de groupware aan elkaar te koppelen. Het zijn immers gesloten systemen vanwege de rechten die in het systeem zelf zijn geborgd en vaak met verschillende project- of groepeigenaren.

Het wordt helemaal complex als twee verschillende samenwerkings groepen dezelfde groupware oplossing gaan gebruiken en je bent zelf niet de projecteigenaar van beide samenwerkingsgroepen. Dan bestaat het risico dat zelfs binnen dezelfde groupware met verschillende accounts aangelogd moet worden. Voorlopig, met de onstuimige groei van groupware van dit moment, zie ik de oplossing hiervoor nog niet komen. Het zou pas echt een staaltje groupware zijn, als de industrie dit gezamenlijk gaat oplossen.

 

Comments are closed.